zondag 23 maart 2014

Geboortebos ligt er verloederd bij.


De huidige staat van het geboortebos in Dendermonde laat flink te wensen over. De verwaarloosde aanblik en gebrek aan onderhoud zetten kwaad bloed bij ouders die er de voorbije jaren een boompje plantten voor hun baby. N-VA kaartte het probleem aan tijdens de voorbije gemeenteraad. Schepen van milieu François De Bleser (CD&V) belooft beterschap.


Elk jaar krijgen ouders met pasgeboren kindjes de kans om een boompje te planten in het geboortebos. De voorbije jaren maakten al duizenden ouders gebruik van deze succesvolle actie. De jongste jaren gebeurt dat op de site Oud Klooster. Maar de site ligt

er tegenwoordig verloederd bij. Ouders die na de plantactie nog eens willen komen kijken naar het boompje dat ze voor hun jonge spruit plantten, zijn ontgoocheld. "Wij plantten vorig jaar een boompje voor onze kleine Arend en waren toen erg enthousiast", zegt mama Aster Herssens. "We vonden het tof dat we de plek achteraf nog konden bezoeken en het boompje zien groeien. Maar de toestand van het geboortebos is zo slecht dat het niet aangenaam is hier terug te komen. Door gebrek aan onderhoud is het een chaos in het bos. Niemand kan zijn boompje nog terugvinden. Echt zonde."

Omdat ook andere ouders klagen, kaartte oppositiepartij N-VA het probleem aan tijdens de jongste gemeenteraad. "We gingen zelf ook een kijkje nemen naar de eerder beplante percelen en zijn verontwaardigd over de toestand", zegt gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaet. "Zo ligt de bodem

bezaaid met kaartjes die aan de bomen hingen met naam en geboortedatum van kinderen. Sommige ouders maakten daar iets heel persoonlijks van, maar de kaartjes liggen nu overal verspreid over de grond. En ook plastiek buisjes die de bomen moeten verstevigen lagen overal in het rond. Op die manier krijgt het bos een verwaarloosde aanblik."

Opknapbeurt

Het geboortebos telt ondertussen ook verschillende lege plekken, door boompjes die afgestorven zijn en verdwenen. "Niet elk boompje groeit goed uit, maar er zijn toch wel veel exemplaren gesneuveld", zegt Annemie Demuyt, provincieraadslid voor N-VA die eerder zelf al een boompje kwam planten voor haar kindje. "Sommige boompjes zijn volgens ons zelfs afgemaaid. Jammer voor die ouders van wie die boompjes er pas zijn en die dus niet terugvinden bij een volgend bezoek. Ons gezin overkwam dat ook en we vonden dat heel spijtig."

N-VA dringt er bij het stadsbestuur op aan om het geboortebos beter te onderhouden. "Het bos verdient een opkuis- en opknapbeurt. De huidige toestand is een mooi initiatief als geboortebos onwaardig."

Natuurlijke ontwikkeling


Schepen van groen en natuur François De Bleser (CD&V) erkent de problematiek. "We laten dit bos op een natuurlijke manier ontwikkelen. Daarbij sneuvelen ook boompjes. Maar we willen de planten die verdwenen zijn vervangen door nieuwe grotere exemplaren, die de concurrentie met de al gegroeide boompjes aankunnen. De betrokken ouders worden verwittigd. Voor de kaartjes aan de bomen, gaan we op zoek naar een andere manier zodat ze beter blijven hangen."

NELE DOOMS - Het Laatste Nieuws - vrijdag 21 maart 2014 ■

Geen opmerkingen:

Een reactie posten