vrijdag 21 augustus 2015

Dendermondse Bib verliest lezers

Sinds de sluiting van de bibliotheekfilialen in de Dendermondse deelgemeenten krijgt de bib van Buggenhout steeds meer bezoekers uit de Ros Beiaardstad over de vloer. Lezers vinden de weg naar de hoofdbibliotheek in het centrum niet. De moeilijke bereikbaarheid en het betalend parkeren schrikken de bezoekers af.

Dendermonde besloot in 2013 om alle bibliotheekfilialen in de Dendermondse deelgemeenten te sluiten om besparingsredenen. Vanaf 1 januari 2014 bleven de deuren van de bibliotheken in Appels, Grembergen, Schoonaarde, Oudegem, Sint-Gillis en Baasrode dan ook dicht. Alleen de hoofdbibliotheek in het stadscentrum bleef open.

Al vinden niet alle lezers hun weg naar de bib in het centrum. In 2014 kwamen er dan ook minder bezoekers over de vloer en werden er minder boeken ontleend. Bij de jeugdboeken

werden er 20.500 minder ontleningen vastgesteld. In totaal werden er meer dan 30.000 boeken minder uitgeleend dan in 2013.

Niet dat er minder gelezen wordt in Dendermonde, maar lezers uit Baasrode trekken bijvoorbeeld naar de bibliotheek in buurgemeente Buggenhout. "Van afstand hetzelfde, maar wel vlotter bereikbaar, makkelijker én gratis te parkeren", is de motivatie.

De bibliotheek van Buggenhout zag de cijfers dan ook de hoogte in gaan. "Het voorbije jaar schreven we 54 nieuwe leners uit Dendermonde in", bibliothecaris Björn Abts. "In 2013 waren dat er ook al 64. Over twee jaar tellen we dus bijna 120 nieuwkomers uit Dendermonde. Dat is niet min voor een bib als Buggenhout. We denken dat Dendermondenaren in 2013 al rekening hielden met de sluitingen en zich ook dan al tot Buggenhout wenden."

Jonge gezinnen


Ook op het aantal ontleningen heeft dat zijn weerslag. De Buggenhoutse bib tekende in 2013 in totaal 7.997 ontleende materialen aan mensen uit Dendermonde op. In 2014 leende de bib in totaal 8.403 materiaal aan Dendermondenaren uit. "Dat is een stijging van meer dan 400 boeken, cd's en dvd's", klinkt het. De nieuwe lezers worden met open armen verwelkomd. "Hoe meer zielen hoe meer vreugd", klinkt het. "We zijn blij met elke nieuwe lener die erbij komt."

In Dendermonde is het verhaal echter koren op de molen van oppositiepartij N-VA. "De gevolgen van de sluiting van de bibliotheekfilialen zijn dramatisch", zegt Tomas Roggeman. "De werking zakt als een pudding in elkaar. Vooral voor jonge gezinnen is de sluiting negatief. Zij hebben het erg druk en vanuit bijvoorbeeld Baasrode is het inderdaad niet evident om naar Dendermonde-centrum te komen. Parkeren is hier een hele klus."

NELE DOOMS - Het Laatste Nieuws 21 augustus 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten