zaterdag 14 juni 2014

Provincie wil vaart zetten achter kaaien Briel

Baasrode  - Er lijkt eindelijk schot te komen in het project Oude Briel. De provincie Oost-Vlaanderen wil de ontsluiting van de wijk zo snel mogelijk aanpakken.

De Oost-Vlaamse deputatie ondertekende een engagementenverklaring om de ontsluiting van het watergebonden bedrijventerrein aan te pakken. Die is noodzakelijk, omdat de kaaien pas kunnen renderen als het verkeer vlot kan verlopen.

Er zullen immers aanzienlijk meer vrachtwagens deze buurt aandoen, waar nu al dagelijks files staan. Er werd nu afgesproken dat de stad Dendermonde zal instaan voor de herinrichting van zowel de Mandekensstraat als het gedeelte van de N17, richting Baasrode, om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren.

Ook Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) zal, naast de realisatie van het watergebonden bedrijventerrein zelf, meewerken aan de ontdubbeling van de Mandekensstraat, vooral door geld te geven. De provincie vraagt aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) om op korte termijn de Provinciale Baan aan te passen om het toekomstige bedrijventerrein toegankelijker te maken en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Hoe het dan met het industrieterrein Hoogveld moet wordt later bekeken.

'Concreet hervat de provincie de procedure voor het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de Oude Briel', zegt gedeputeerde Geert Versnick, die verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening. 'Wij geven hier voorrang aan om de bewoners op korte termijn de noodzakelijke duidelijkheid te geven.'

'Kastje naar de muur'

Het is net het gebrek aan duidelijkheid dat de mensen van de Oude Briel en omgeving al jaren in het harnas jaagt. 'Totnogtoe werden wij van het kastje naar de muur gestuurd', zegt Jan Van Steen, voorzitter van de Werkgroep Briel. 'Wij gaan ons grondig beraden over deze engagementenverklaring en daar begin volgende week op reageren.' Van Steen vindt het 'onvoorstelbaar dat burgemeester Piet Buyse deze overeenkomst gaat ondertekenen. Dan geeft de stad publiek toe dat ze achter dit project staat. Het enige nieuws is dat men een nieuwe haalbaarheidsstudie gaat maken over de parallelbaan aan de Mandekensstraat. Dat betekent nog niet dat deze weg er zal komen'

Tegenstand ook in de provincieraad: 'Wat men nu wil doen aan de Provinciale

Baan en de Mandekensstraat is goed op korte termijn, maar helemaal geen duurzame oplossing', zegt provincieraadslid Annemie De Muyt (N-VA).

JEAN-PIERRE DE LAMPER - Nieuwsblad - 14 juni 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten